Oldalak

2012. január 19.

Délutáni szöszmötölés

Amikor kint hideg van, sötét és fagy, már napok óta ki sem dugtam az orromat a házból, a család merészebb tagjai is csak a szelektívig szaladtak el. Játszottunk már társast, kártyáztunk, becsuktuk végleg a mesekönyvet, eltettük a színes ceruzát, lányok harmadszor is összevesztek a babázáson, no akkor elhangzik a nemszeretem hallani szó: -Anya unatkozom! Ekkor én javaslat áradatot zúdítok csemetéimre mit is tudnának csinálni: rakodjatok össze a szobáitokban, ellenőrizd a füzeteid még egyszer, keresd meg, tedd a helyére ...olyan varázsszavak, melyek azonnali (és tartós) eredményt hoznak. -Nem alkothatnánk inkább valamit? Óóóó! Dehogynem! És már kutakodnak is a gyapjús dobozokban. Forr a teavíz, illatozik a méz, a kandallóban duruzsol a tűz, édesapa a kanapén olvas, és odakint lassan mindent belep a hó.Teljes az idill. Ők alkotnak én  dokumentálok :) Most pedig mutatom is nektek az egyik boldog, unatkozásról megfeledkezett gyermeket, alkotásaival. (Sajnos a másik nem volt hajlandó kamera elé állni)

 

és az ékszerek készítésének menetét:
Téli unaloműző receptje
Hozzávalók:
némi színes gyapjú
szappan, melegvíz
fagyöngyök, tű, hímzőcérna, olló, fogó 
néhány hajcsat 
ügyes kezecskék

Így készül a nemezbogyós nyaklánc

Készítsd elő a hozzávalókat.

Tépj száraz kézzel egy kevés gyapjút, készíts belőle szoros kis bogyót. Minnél nagyobbat szeretnél, annál több réteg gyapjúval fedd be. Akár különböző színeket is használhatsz! Szappanos melegvízzel először  nagyon óvatosan, majd egyre jobban nyomva dolgozd meg a gyapjúgombócot, úgy hogy két tenyered között körkörösen hengergeted. Gömb formát készíts, amit ellapíthatsz hengeresre is.A nyaklánc elkészítéséhez most páratlan számú bogyó készült.


A bogyókból mosd ki a szappanos vizet és szárítsd meg őket. Amíg száradtak, addig készítettem viaszos fűzőszálat házilag. A hímzőcérnát (de lehet vékony fonal is) olvasztott viaszba mártottam és konyhai törlőkendő lapok között néhányszor áthúztam, mielőtt megdermedt volna rajta a viasz. Csak a szükséges mennyiség marad így rajta. Azért választom a zsinórkészítés e formáját, mert a gyerekek könnyen dolgoznak vele, viszonylag erős, de mégsem merev fűzőszálat kapnak, nem utolsósorban nagyon költségtakarékos! Arról nem is beszélve, hogy a maradékokat is kiválóan lehet hasznosítani.

Miután megszáradtak a nemezbogyók, fűzd fel őket a fűzőszálra különböző gyöngyökkel váltakozva tű és fogó használatával. A tűt mindig tőled kifelé tartsd!  Gyermekeknek  felnőtt segítségre szükségük lehet, bár az én nyolcévesem már szépen boldogul vele egyedül. A fűzőszálat megcsomózhatod a kívánt méretre állítás után, vagy tehetsz rá kapcsot is.

Melyik lány ne álmodna ilyesmiről?

Felt neklace with merino wool-, wood-, and 
silver colored pearls

Nemezvirágos hajcsat

Három réteg tenyérközépnyi mennyiségű gyapjút tegyél le buborékfóliára, a szálak merőlegesen álljanak egymásra. Vizezd és szappanozd le. Ha ráhajtod a fóliát és megnyomkodod, a levegő buborékokat ki tudod simítani a gyapjúszálak közül. Szappanos kézzel simogasd és minden oldalról nemezeld meg. 


Ha már eléggé összekapaszkodtak a szálak vágj ki egy virág formát a nemezlapból. Picivel nagyobbat, mint amekkorát a csatra szeretnél tenni, mert még össze fog menni kissé. Az ollóról töröld le a vizet, mert nagyon nem szereti :)


Most óvatosan simogasd a két tenyered között a vágott széleket szappanos kézzel. Amikor szépen összenemezelődtek a szélek is, mosd ki a szappant és szárítsd meg.
Szükség lesz egy apró nemezgolyóra is a virág közepének. A nemezbogyó elkészítését lásd a nyaklánc készítésnél. A virág közepének használhatsz egy nagyobb gyöngyöt is. 
A virágot varrással rögzítjük a csatra de egy pici pötty ragasztót (mely textilt és fémet is ragaszt) is használhatunk.


Mindjárt kettő is készült :)

Handfelted flower barette


7 megjegyzés:

dióhéj írta...

hű, nagyon profi és szép és olyan egyszerűnek tűnik, egyszer nagyon régen próbálkoztam nemezzel, de nekem nagyon nem sikerült, azóta csak csodálok mindenkit, aki ennek a technikának a mágusa :)

Tündérlátta írta...

Na ma elő is vesszük ezeket a csodaeszközöket! Nagyon szép a nyaklánc!

Nia írta...

Dióhéj! Ezt az én nyolcévesem készítette! Ez a csoda...Tervben van egy nemezelős délután, esetleg újra próbálkoznál? Szívesen látnálak!
Tündérlátta! Jó, hogy kedvet kaptál! Mutatnád is mi sikeredett? Azonban nem látom a blogod ! ?

Lonci (Győr) írta...

Ez tényleg nagyon szép:-))) Ügyes a nemezelő "menyecske"!

Nia írta...

Igen, bizony ügyes, sokszor ámulatba ejtő dolgokat alkot! Nem is értem kire ütött ez a gyerek! :)))

csai írta...

Helló!

Gyönyörű csat egy gyönyörű lányka hajában!

Csenge anyukája! :)

Nia írta...

Szia Anita!
Jó nézelődést a blogon!

Nia